Køter (Mongrel)

VORDINGBORG TEATER
ONSDAG D. 21. FEB. 2024 KL. 19.30

OBS! 30 minutter før forestillingsstart vil der i foyeren være en 10-minutters introduktion af forestillingen som varetages af en prøveleder og en danser.


Et danseværk for 10 dansere fra Dansk Danseteater, hvor tekst og bevægelse kombineres med en interaktiv scenografi af papgenstande, til cellokomposition af Yamila Rios. En eksplosiv frigivelse af følelser, der kæmper mod en undertrykkende kultur og middelmådighed.

Udgangspunktet for skabelsen af værket Mongrel var Janteloven, hvor det fiktive adfærdskodeks præsenteres som en del af den skandinaviske identitet. En adfærd som koreograf og nye kunstneriske leder for Dansk Danseteater Marina Mascarell genkender fra sin egen spanske kultur.

“Vi har alle følt vægten af vores kultur, den usynlige lov, der standardiserer os. Dog er vi også en del af undertrykkelsen. Desværre er misundelse og frygt for det ukendte en del af menneskelig idiosynkrasi, og vi ved alle, at frygt og vold er evige ledsagere,” forklarer Marina.

Mongrel viser et lukket fællesskab, dannet af individer, der i deres ensomhed drømmer om at blive befriet fra den usynlige grænse og den kvælende homogenitet. En eksplosiv frigivelse af undertrykte følelser, der kæmper mod en undertrykkende kultur og middelmådighed.

Musikken er en original komposition af den spanske komponist og cellist Yamila Ríos. Celloens strygere, sammen med en fremtrædende percussion og elektronisk lyd, er hovedpersonerne i denne komposition.

Mongrel havde premiere i oktober 2015 på Operaen i Göteborg som et originalt værk for GöteborgsOperans Danskompani. Publikums og kritikernes reaktioner var positive: “En enkelt krop med harmonisk fejende og luftige, hvirvlende bevægelser.” (Dagens Nyheter).

Mongrel blev nomineret af Barcelona Critics’ Awards 2016 for bedste internationale præstation, bedste koreografi og bedste scenografi.

Fra Dansk Danseteater. Instruktør: Marina Mascarell. Koreografi: Marina Mascarell & Dansk Danseteaters dansere. Musik: Yamila Ríos. Kompagni: Dansk Danseteater. Scenografi: Kristin Torp. Dramaturgi: Bodil Persson. Kostumedesign: Nina Botkay. Foto: Mats Bäcker / GöteborgsOperans Danskompani.